Национална Олимпиада по Биология и Здравно Образование на България
Вече има качени тестовете от областните кръгове за последните 4 години. От менюто>>Национални>> Избираш година>> Тестове!!!
Здравей, след регистрация всеки ученик, може да изпробва знанията си с тест, в секция задачи >> Реши тест от задачи!!!
Всички новини

Защо да участвам в олимпиадата по биология? - автор Мира Ненчева - двукратен медалист (бронз и сребро)


Сигурна съм, че всеки участник в олимпиадата си е задавал този въпрос не веднъж. В началото  единствената възможна награда която виждаш пред себе си е медал или оценка за кандидатстване в университет, а дори и това ти изглежда много далечно и непостижимо. Действително, успехът, а дори и самото участие на олимпиадата, с лекота отварят вратите към не малко наши и чужди университети. Но истината е, че олимпиадата ти дава много други неподозирани „награди“, независимо от това как се класираш.

Oлимпиадата е един от малкото дългосрочни проекти, по които ще работиш през гимназията. Трите кръга се простират в рамките на няколко месеца, през които се научаваш да работиш бързо с големи количества информация (нещо, за което ще си благодариш преди всяка студентска сесия). Но подготовката не се изчерпва с това да прочетеш няколко учебника преди изпита. С всеки пореден път, в който се явяваш на олимпиадата, с всеки изминал кръг осъзнаваш върху какво още имаш да работиш и какво вече си усъвършенствал. Така се научаваш да променяш стратегията си за подготовка в движение и да се усъвършенстваш непрестанно.

По време на самите изпити  трябва да покажеш всичките знания и умения, които си събирал през годината, в рамките на няколкот часа. Освен това, трябва да мислиш бързо и ефективно, да прочиташ внимателно всеки въпрос, да видиш всяка уловка и да намериш логика дори там, където не знаеш отговора.  През последните години, следвайки формата на международната олимпиада, комисията на националната олимпиада се стреми да заложи повече въпроси, които изискват прилагане на логика и мислене, вместо чисто запаметяване. Така подготвяйки се и явявайки се на олимпиадта се научаваш на концентрация, логика, бързина и ефективност.

След всичката подготовка и усилия неминуемо разбираш и още нещо -  че медалът или оценката от националната олимпиада не са непостижими и далечни. Научаваш, че успехът на олимпиадата, а и във всичко останало, зависи единствено и само от усилията, които си готов да положиш. А подобна нагласа към живота може да те отведе далеч.

Но най вече, олимпиадата една незабравима среща с много невероятни мотивирани млади хора. Неусетно ставаш част от един свят, в който знанията са красиви и мисленето е пристрастяващо. И след години, независимо от професията си, отнасяш със себе си част от този свят.

автор Мира Ненчева - двукратен медалист (бронз и сребро)

 


Николай Добрев - aдмин almost 5 years


тази страница е видяна 399 пъти до сега.

Сподели в facebook


Харесай сайта в facebook
Полезни линкове към сайтовете на:

Logosroopn Logofab Logomon Logoibo2014 Logoibo2013 Logoibo Logo1000stipendii Logodberbatov Logoevrika Logoamfb Logobiotur Logobf Logonpmg Logoquestion За въпроси, идеи, мнения и коментари може да ни пишете на biologybg@gmail.com!!!

Ⓒ Copyright 2014 Национална Олимпиада по Биология и Здравно Образование

Изработка и поддръжка на сайта: Николай Добрев Албена Йорданова

За изработването на сайта са използвани: