Национална Олимпиада по Биология и Здравно Образование на България
Вече има качени тестовете от областните кръгове за последните 4 години. От менюто>>Национални>> Избираш година>> Тестове!!!
Здравей, след регистрация всеки ученик, може да изпробва знанията си с тест, в секция задачи >> Реши тест от задачи!!!
Всички новини

Олимпийците ни по природни науки с 65 медала за 2013 г.

Олимпийците ни по природни науки с 65 медала за 2013 г.

Олимпийците ни по природни науки тази година са спечелили за себе си и за България 65 златни, сребърни, бронзови медала и много грамоти на международни състезания по математика, физика, химия, информатика, лингвистика, биология, астрономия.

Това стана ясно днес по време на срещата им с президента Росен Плевнелиев на Третата годишна среща под егидата на Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки, създадено по проект и с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България", предаде репортер на БГНЕС.

Президентът в словото си пред тях нарече олимпийците млади, симпатични, уверени хора, които чертаят визиите на света, които с гордост представляват България на световно ниво и ги определи като бъдещите лидери на страната. "Вие трасирате пътя на младите хора в България, вие сте лидерите, вие вървите напред, а след вас следват нови", каза той. "А нацията и обществото се гордеят с това, което вие постигате", продължи държавният глава.

Той определи 2013 г. като една от най-успешните за олимпийците ни по природни науки като благодари специално и на техните ръководители и учители. Впечатляващо е, че нашите информатици тази година са пети в света след Китай, САЩ, Русия и Южна Корея, каза президентът и изброи медалите в различните науки, придобити на състезания от младите ни представители.

Росен Плевнелиев специално благодари на фондация "Америка за България" за безрезервната финансова подкрепата, на стойност над 1.5 млн. лева. "Вие изградихте инструментите, които помагат на България да постига тези резултати", посочи президентът.

Според Плевнелиев и държавата, и институциите у нас трябва да се поучат от фондациите и да помагат повече на младите таланти. Разчитам чрез мен институциите да се активират и помагат за нещо, което доказано работи за имиджа на България и за инвестициите, и развитието, продължи той и нарече олимпийците най-добрите посланици на страната.

Президентът говори и за неоправданото ни ниско самочувствие, което трябва да се промени на базата на постиженията ни.

Олимпийците подариха на президента творба на изобразителното изкуство в знак на благодарност за отделеното внимание към постиженията им.

Задачите не бяха лесни, но подходящи за уменията ми. Това заяви пред БГНЕС сребърният медалист по информатика от Балканската олимпиада в Кипър, ученикът от Варненската математическа гимназия Виктор Равидчев. След като завърши 12 клас той ще продължи висшето си образование през първата година у нас, но после смята да продължи навън, в САЩ. Макар да не е още сигурен дали точно там ще отиде.

Последните години нашите възпитаници печелят доста медали, дори преди един месец се върнахме от Принстън и Виктор не каза, че оттам има златен медал от математическото състезание на Принстънския университет, посочи учителят по математика от Варненската математическа гимназия Иван Ангелов. Той с гордост заяви, че България винаги е на челните места в състезанията по света. То той, както и учениците му, е скептичен, че те ще останат да учат в страната, особено медалистите и още по-малко да работят за развитието на високите технологии в България след завършването си в чужди университети. /БГНЕС

Източник: /БГНЕС http://video.bgnes.com/view/45670


Николай Добрев - aдмин almost 5 years


тази страница е видяна 444 пъти до сега.

Сподели в facebook


Харесай сайта в facebook
Полезни линкове към сайтовете на:

Logosroopn Logofab Logomon Logoibo2014 Logoibo2013 Logoibo Logo1000stipendii Logodberbatov Logoevrika Logoamfb Logobiotur Logobf Logonpmg Logoquestion За въпроси, идеи, мнения и коментари може да ни пишете на biologybg@gmail.com!!!

Ⓒ Copyright 2014 Национална Олимпиада по Биология и Здравно Образование

Изработка и поддръжка на сайта: Николай Добрев Албена Йорданова

За изработването на сайта са използвани: