Задача 83 от 2012 за 10-12 клас. - задача за дискусия от националната олимпиада по биология
Вече има качени тестовете от областните кръгове за последните 4 години. От менюто>>Национални>> Избираш година>> Тестове!!!
Здравей, след регистрация всеки ученик, може да изпробва знанията си с тест, в секция задачи >> Реши тест от задачи!!!

Всички задача    

Задачи от Областен кръг
Задача 83 от 2012 за 10-12 клас. 2


Черното квадратче показва мъж, болен от хемофилия. Каква е максималната вероятност момчето, обозначено с въпросителен знак да носи заболяването.

Screenshot from 2014 02 15 08 48 22


Отговор А:

1/8Натисни бутона два пъти, за да видиш отговора, който е маркиран като верен

Отговор А е верен

Николай Добрев - aдмин almost 5 years

тази страница е видяна 1261 пъти до сега.Дискусия:Missing m

Благодаря за решението и подробното обяснение.Аз се заблуждавах като изчислявах вероятността и за мъжете в двете семейства, но те всъщност не оказват влияние.

almost 5 yearsPic

Решение на задачата:

Тъй като мъжа означен с черно квадратче е болен от Хемофилия, следователно неговата майка е носителка на заболяването. От тук може да се направи извод че верочтностна неговата сестра (означена с номер 1) да е носителна на заболяването е 1/2. Поради факта че има 1/2 вероятност да наследи Х хромозомата от майка си която съдържа рецесивният алел отговорен за хемофилия. 1/2 се явява максималната вероятност тя да е носителка. След това надолу по родословното дърво. Аналогично за жената означена с номер 2 се пада че вероятността тя да  е носителка е 1/2 също. И последно като се разгледа родителите на момчето означено с "?", Тъй като отново вероятността той да получи Х хромозомата която съдържа рецесивният алел за хемофилия е 1/2, има възможност само да получи ХD или Xd. Като последна стъпка трябва да се изчисли каква е максималната вероятност детето означено с "?" да е болно от хемофилия. Когато имаме зависими събития тоест детето ще е болно само когато майка му е носителка, а майката на детето ще да е носителка, ако  баба му също да е носителка. В този случай за да се изчисли вероятността се умножават 3 вероятностти - 1/2*1/2*1/2 = 1/8

Верният отговор е 1/8!!!

almost 5 yearsЗа да се включиш в дискусията          
Сподели в facebook


Харесай сайта в facebook
Полезни линкове към сайтовете на:

Logosroopn Logofab Logomon Logoibo2014 Logoibo2013 Logoibo Logo1000stipendii Logodberbatov Logoevrika Logoamfb Logobiotur Logobf Logonpmg Logoquestion За въпроси, идеи, мнения и коментари може да ни пишете на biologybg@gmail.com!!!

Ⓒ Copyright 2014 Национална Олимпиада по Биология и Здравно Образование

Изработка и поддръжка на сайта: Николай Добрев Албена Йорданова

За изработването на сайта са използвани: