Задача №37 от 2011 за 10-12 клас. - задача за дискусия от националната олимпиада по биология
Вече има качени тестовете от областните кръгове за последните 4 години. От менюто>>Национални>> Избираш година>> Тестове!!!
Здравей, след регистрация всеки ученик, може да изпробва знанията си с тест, в секция задачи >> Реши тест от задачи!!!

Всички задача    

Задачи от Национален кръг
Задача №37 от 2011 за 10-12 клас. 4


Студент имал за задача да изолира белтъци от растението Dactylis glomerata. Използвал е 10 грама растителен материал, който хомогенизирал с 50 милилитра буфер. След разбъркване на хомогената, студентът взел 10 милилитра от него. Към тях, за да утаи белтъците, добавил амониев сулфат. Центрофугирал пробата и разтворил получената утайка в 1 милилитър буфер. Към утайката прибавил 9 милилитра буфер. Определил белтъчната концентрация и установил, че количеството на белтъка в 1 милилитър от разредената проба е 0,4 милиграма. Какво количество растителен белтък е щял да изолира студентът, ако е използвал 100 грама растителен материал?

Отговор А:

0.2 грама

Отговор Б:

0.02 грама

Отговор В:

0.4 милиграма

Отговор Г:

2.0 грама 

Отговор Д:

4.0 грамаНатисни бутона два пъти, за да видиш отговора, който е маркиран като верен

Отговор А е верен

Лъчезар Станчев almost 5 years

тази страница е видяна 744 пъти до сега.Дискусия:Venus flytrap facts for kids

Здравейте.
Като отговор на първия Ви въпрос бих казал, че имам намерения за кандидатсване в СУ с Биология. Да, наистина много бих се радвал , ако тази година достигна до национален кръг на олимпиадата по биология ( за разлика от миналата година, когато по-малко от една точка не ми достигна до нац. кръг). Благодаря за отговора и готовността за помощ. Непременно ще се възползвам. Надявам се не намерихте критиката ми за обидна. Исках да кажа, че не е нормалният тип задачи, които сме свикнали да решаваме. Още веднъж благодаря, поздрави!

about 3 yearsPic

Здравей Илияне,

искам да те попитам за какво по точно искаш да се подготвяш - по Биология ли и за олимпиада по Биология. Тъй като задачите по Биология в Олимиадата са много по-комплексни и задачи от този тип са доста често срещани. Много от задачите не трябва само да се отговори на въпрос от типа, колко венчелисчета има това и това растение и тн, в много от задачите трябва да се комбинират знания от Биология, Химия, Математика и други науки. Когато започнеш да решаваш задачи от Генетиката, ще разбереш че една голяма част от тях са свързани с теория на вероятностите, което си е чиста математика и статискита.

Успех с подоготовката и ако имаш допълнителни въпроси винаги може да се пишеш пак.

about 3 yearsVenus flytrap facts for kids

Ученик в 10 клас съм. Искам да Ви кажа, че колкото и завидни познания да имам по биология, нищо не разбрах от обяснението на задачата. Вижте, това изобщо не бих нарекъл биологична задача. Това е чиста изчислителна задача, която може да се приложи в аналитичната химия или математика! Просто можем да заменим този "растителен материал" с някакво съединение от химията и прочие. Очаквам адекватни задачи по биология, върху които да се прилага логика!!!
Благодаря!

about 3 yearsPic

При решаването на тази задача е много важно да се следят всички фактори на разреждане или в някои случай с каква част от целият растителен материал се работи. Нека започнем с решаването на задачата. Първо имаме 10 грама растителен материал хомогенизиран в 50 милилитра буфер. От тези 50 милилитра за следващата стъпка се ползват само 10 мл, което означава че работим вече (в епруветката има) 1/5 от целият материал или 2 грама. След което към тези 2 грама (10 мл) е добавен Амониев сулфат,който утаява белтъците. В този случай не ни интересува колко е обема, а само трябва да следим дали в следващата стъпка се работи с тези 2 грама раст. материал или с част от него. В този случай се работи с целият - оставаме с 2 грама, които са разтворени в 1 мл буфер. Към този 1 мл са добавени 9 мл буфер, което разрежда пробара 10 пъти. За сега две са нещата които трябва да се вземат предвид че работим с 2 грама белтък и ще пробата е разредена 10 пъти. В следващата стъпка е измерена белтъчната концентрация в тези 10 мл разредена проба - 0,4 мг. Като знаем че 0,4 мг е концетрацията о тук по два начина може да изчислим количеството белтък в тези 2 грама раст. материал. Единият е да умножим директно по 10 което е фактора на разреждане за да получим количеството белтък в този 1 мл след разтварянето на утайката - което е равно на белтъка получен от тези 2 грама материал. Другият е като знам че 1 мл разредена проба има конц. 0.4 мг а ние имаме 10 мл - отново ще получим същият резултат че в този 1 мл (след разтварянето на утайка) имаме 4 мг. В момента знаем че от 2 грама растителен материал може да изолираме 4 мг белтък, а в задачата се пита колко грама белтък може да изолираме от 100 грама растителен материал. Като знам колко се получава от 2 грама раст. материал, по просто тройно правило стигаме до решението ще ще успеем да изолираме 50 пъти повече белтък, което прави 50 х 4 мг = 200 мг = 0,2 грама.

Верният отговор е 0,2 грама белтък.

almost 5 yearsЗа да се включиш в дискусията          
Сподели в facebook


Харесай сайта в facebook
Полезни линкове към сайтовете на:

Logosroopn Logofab Logomon Logoibo2014 Logoibo2013 Logoibo Logo1000stipendii Logodberbatov Logoevrika Logoamfb Logobiotur Logobf Logonpmg Logoquestion За въпроси, идеи, мнения и коментари може да ни пишете на biologybg@gmail.com!!!

Ⓒ Copyright 2014 Национална Олимпиада по Биология и Здравно Образование

Изработка и поддръжка на сайта: Николай Добрев Албена Йорданова

За изработването на сайта са използвани: